Saturday, 19 April 2014

Resepi Cream Puff Sukatan Cawan

RESEPI CREAM PUFF SUKATAN CAWAN




PENGENALAN

Sejarah cream puff pada mulanya tidak berapa jelas  jelas kerana terdapat banyak mitos-mitos mengenai penciptaan dan asal-usul cream puff. Terdapat satu legenda yang sesetengah orang percaya bahawa tukang masak yang dikenali sebagai Catherine de'Medicini , Popelini, dalam tahun 1540 yang mencipta resipi ini. Walaupun ia mungkin menyeronokkan untuk mempercayai  mitos ini tetapi tidak mungkin kerana resipi cream puff bermula pada abad ke-17 , serta ramai orang percaya bahawa cream puff berasal dari sama ada kebangkitan Perancis atau Itali.

Walaupun masa lalu kurang jelas  mengenai cream puff  , terdapat lebih fakta tertentu mengenai pastri choux yang merupakan adunan yang menimbulkan dan memberi ruang yang sangat berliang yang kemudian diisi dengan krim manis dan pengisian coklat. Pastri ini mendapat namanya kerana persamaan kepada kubis selepas ia dibakar, choux (Bahasa Perancis) = kubis dalam bahasa Inggeris. Menjelang abad ke-19, profiterole telah membuat dan mencipta nama resipi ini di Perancis dan England . cream puff terdapat dalam rekod menu di Amerika Syarikat sejak tahun 1851.

Pada tahun 1924, satu usaha yang unik telah dilancarkan . The Dairy Bakery  di Pesta Negeri Wisconsin adalah tahun Persatuan Bakers Wisconsin dan Negeri Wisconsin mula usahasama mereka untuk menubuhkan dan mengendalikan sebuah kedai roti menggunakan tulen produk tenusu Wisconsin di depan ribuan  pemerhati. Ia adalah program yang dikendalikan oleh harta kerajaan - Fair Park Negeri -, dan idea ini ditadbir oleh Persatuan Bakers Wisconsin, dan ini adalah untuk mempromosikan produk tenusu Wisconsin.

Pada tahun yang pertama, Dairy Bakery dibuka dengan keluasan 400 kaki persegi dan menghasilkan pelbagai produk bakeri. Pada tahun 1936, kedai roti ini membuat pelbagai jenis produk (34 jenis), dan dijual 27,108 cream puff. Menjelang tahun 1954, kedai roti telah diperluas kepada 3,600 kaki persegi dan barisan produk adalah lebih khusus kepada cream puff dan  telah muncul sebagai produk kegemaran orang ramai .satu fenomena yang bermula semasa Perang Dunia II, Oleh kerana catuan semasa Perang Dunia II, terdapat kekurangan daripada krim putar. Malah, Dairy Bakery  telah ditutup pada tahun 1944, 1945, dan 1946 kerana perang. Ramai orang terlepas untuk menikmati pencuci mulut yang menjadi kegemaran ramai. Oleh itu, apabila kedai roti dibuka semula pada tahun 1947, orang ramai gembira kerana mereka boleh membeli cream puff di pameran itu sekali lagi . Dan mereka telah menyebarkan resipi ini sehingga ke seluruh dunia.


Pada tahun 1954 Dairy Bakery dijual 92,160 cream puff, 13,440 pastri Denmark, 6,000 crispies, 2200 kek kopi dan empat jenis roti .Melahirkan produk-produk kuantiti berikut produk tenusu telah digunakan:. 840 gelen 32% krim, 205 gelen keseluruhan susu (cecair), 50 paun keju kering, £ 412 daripada gred AA mentega, 2540 £ telur beku keseluruhan, 90 paun kuning telur beku dan 20 paun putih telur beku. Seramai 30 orang pekerja.

Cream puff terus mendapat populariti ke titik sehingga resipi ini  telah menjadi tradisi dalam Pesta Negeri Wisconsin. Ramai orang berasa, "Anda tidak pernah berkunjung ke pameran itu sehingga anda mempunyai cream puff anda."

Pada masa ini cream puff ini boleh didapati di peringkat antarabangsa dan telah diperkembangkan bukan sahaja sebagai pencuci mulut tetapi juga hidangan utama. Intian baru telah banyak ditambah ke pastri choux yang mewujudkan banyak kombinasi yang berbeza. Cream puff boleh didapati di pesta dan di festival di mana pertandingan cream puff diadakan. Sekarang cream puff adalah senang untuk didapati di pasar raya. Terdapat kedai khusus cream puff juga yang mempunyai banyak isian yang disesuaikan dengan salutan.

 

RESEPI CREAM PUFF SUKATAN CAWAN


BAHAN-BAHAN CREAM PUFF :

·         1/2 cawan @ 65 g tepung gandum

·         1/2 cawan gula ( granulated sugar )

·         1/4 cawan @ 4 sudu makan @ 57 g butter( buttercup / majerin) mane-mane pun bole..

·         1/2 cawan @ 120 ml air

·         2 biji telur

 

BAHAN-BAHAN CUSTARD VANILLA :

 

·         2/3 cawan susu segar

·         1 camca besa penuh tepung kastard

·         1 camca besar penuh gula halus (kalau suka manis boleh tambah sikit lagi)

·         1 camca teh esen vanilla

·         1 camca teh mentega

·         Secubit garam

 

CARA MEMBUATNYA :

 

UNTUK CREAM PUFF :-

1.       Dalam periuk, masukkan air, mentega dan garam. Masak dengan api kecil dan kacau hingga mentega cair dan larut. Masukkan tepung dan kacau hingga semua bersatu dan menjadi doh yang tidak melekat di periuk, kacau sehala sahaja. Matikan api dan biar suam.

2.       Masukkan doh ke dalam cake mixer, putar perlahan. Sementara itu masukkan esen vanilla ke dalam telur dan pukul sedikit dengan garfu. Tukar kelajuan pada sederhana laju dan masukkan telur. Putar hingga doh bertukar menjadi adunan yang lembut dan boleh di paip. Matikan mixer.

3.       Isi adunan ke dalam piping beg yang dipasang piping nozel corak bintang pecah 5 atau 6 bersaiz besar. Paipkan bentuk rosette pada saiz sederhana pada dulang pembakar (akan dapat kurang lebih 10 biji, bergantung pada cara anda buat). Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selama 25 minit atau hingga kuning keemasan. Bila masak, keluarkan dari oven dan sejukkan atas jaringan.

 

TEKNIK MEMBANCUH :

 

·         Teknik ketika anda membancuh tepung dengan cecair (mentega yang dicampur air) perlu diberi perhatian. Anda perlu memasukkan tepung apabila cecair itu mendidih.

·         Pastikan merjerin atau mentega telah sepenuhnya cair dalam air. Ketika masukkan tepung, kacau dengan cepat

·         Jangan biarkan air terlalu lama mendidih kerana ini akan mengurangkan air dan membuatkan adunan anda menjadi terlalu keras. Tepung yang bercampur perlu kelihatan kental dan tidak terlalu cair.

·         Kacau tepung sehingga ia kurang melekat di sekeliling periuk atau kuali. Sekiranya terlalu cair anda perlu mencampurkan sedikit lagi tepung dan masak lagi supaya airnya dapat disejat.

 

TEKNIK MEMASUKKAN TELUR :

 

·         Adunan tepung seharusnya sejuk dahulu sebelum anda campurkan dengan telur. Pastikan ia betul-betul sejuk. Fungsi telur dalam choux pastry membantu cream puff anda naik dan membentuk rongga di dalamnya.

·         Masukkan telur satu persatu dan dikacau sebati. Adunan yang dikacau perlu kelihatan licin dan berkilat.

·         Adunan yang betul boleh dilihat apabila choux pastry yang dipaip dapat mengekalkan bentuknya sebelum dibakar. Anda perlu merenjiskan sedikit air pada choux pastry.

·         Fungsi air untuk menghasilkan wap air yang dapat membentuk rongga dalam choux pastry.

TEKNIK MEMBAKAR :

 

·         Bakar choux pastry dengan suhu 220 C pada 15 minit awal pembakaran.

·         Suhu yang tinggi ini akan menukarkan air kepada wap yang akan membentuk rogga dalam choux pastry anda nanti. Kemudian turunkan suhu ke 190 C dan teruskan membakar selama 15 minit lagi.

 


NOTES :

 

·         Tujuan menutup terus periuk yang mengandungi kastard dengan plastik adalah bagi mengelakkan ia (kastard) menjadi berkepala (Atasnya nanti kering dan berkepingan )

·         Jangan sekali-kali membawa keluar choux pastry sebelum ia cukup keras dan masak. Ini akan menjatuhkan choux pastry dan jangan sekali membuka oven ketike choux pastry tengah memasak.

·         Kalau nak guna hanya kuning telur, gantikan 2 biji telur dengan 3 biji.

·         Boleh juga menggunakan filling lain seperti custard, blueberry, coklat dan lain2 lagi.

·         untuk meratakan mana-mana bahagian yang melekat apabila anda memerah doh, hanya basahkan jari anda di dalam air atau susu dan ratakan

 

Inti (lihat di bawah untuk idea-idea)

 

** Tepung roti adalah tepung protein tinggi. Protein tinggi memberikan anda lebih gluten dan struktur dan membantu cream puff mengembang. Semua jenis tepung boleh diguna tetapi keputusan tidak akan menjadi seperti yang menakjubkan.

 

**  putih telur membantu cream puff untuk menjadi lebih kering.

 

Cream puff memang sangat mudah untuk dibuat. Lebih senang juga untuk dimakan.

5 comments:

  1. Hai..yg untuk custard vanila cmpur semua ke? N gula untuk cream puff nk masuk bile?

    ReplyDelete
  2. Salam sis nak tanya, gula untuk pastry cream puff, 1/2 cwn atau 1/2 sb

    ReplyDelete
  3. Salam sis nak tanya, gula untuk pastry cream puff, 1/2 cwn atau 1/2 sb

    ReplyDelete
  4. Betfair | Make Money Online | Betfair
    What makes Betfair a great choice for online punters? In this review, we'll be discussing the top three deposit methods to make money at Betfair. หารายได้เสริม

    ReplyDelete